Interior Design - Lakberendezés, dizájn, bútorok, lakástextil, cool interior


Go to content

A minimál stílus

Dizájn

minimál stílus

A minimál stílus kialakulása

Elegáns, egyszerű formák, légies téralkotás jellemzi a minimál stílust.
A minimál, vagy racionális lakberendezési irányvonal körülbelül 1920-30-as években alakult ki.

A "tiszta" formát keresték, száműzve minden mellékeset, minden zavaró díszítést. tegye.

A stílus alapvető eleme a harmónia, nagyon fontos, hogy a legapróbb tárgyak is együtt éljenek a berendezés többi darabjával.

A minimál stílus jellegzetességei

A minimális stílus jelmondata szerint a tér szolgálja az embert.

Jellegzetes a különböző funkciójú terek egybenyitása, így a szem szabadon futhat végig az apró részleteken is. A tárgyakat szimmetrikusan, egy meghatározott ritmusban kell elhelyezni.

A minimál a formákat, mintákat folyamatosan ismétli, sorba állítja, rendet teremt. Barátságos hatást keltenek a geometriai formák, illetve a színek.
A bútorok egyszerűek, minőségiek legyenek, a kárpitok általában minta nélküliek.

Ha extra elegáns környezetben szeretnénk élni, kombináljuk a fémet meleg földszínekkel. Ha fiatalosabb légkört szeretnénk teremteni, válasszunk letisztult formájú bútorokat, harsányabb színekkel kombinálva, arra azonban ügyeljünk, hogy soha ne legyenek hivalkodóak, túlzottan hangsúlyosak.

A stílus minimál volta és aránylag szegényes színvilága megköveteli a bőséges természetes fény jelenlétét, amely egyben annak melegségét is fokozza.
Jellegzetes lehet, ha a világos színeket sok fénnyel hangsúlyozzuk

A minimál stílus színvilága

A minimál színpalettája korlátozott, kitűnik belőle, hogy ez stílus nagyon nagy önfegyelmet kíván.
 

Színei nem lehetnek harsányak vagy rikítóak, finoman kell kombinálni őket ahhoz, hogy elegáns hatást érjünk el. A szürke és a földbarna árnyalatait használhatjuk feketével, illetve halvány színekkel kombinálva.

Az igazi osztatlan légterű lakásokban a nappalit a bútorok választják el az étkezésre, főzésre és az alvásra használt terektől.

Ennek ellenére sokan kedvelik a minimált rendkívüli eleganciája és design-os kivitele miatt, és merítenek ötletet a modern formák és anyagok használatát illetően, még azok is, akiknek otthonuk zárt terekből áll. A minimált a sima felületek, szép anyagok és színek jellemzik. A padló általában világos, de nagyon karakteres a fekete is.


Legjellegzetesebb bútordarab a geometrikus, tiszta vonalvezetésű, szögletes, lapos kanapé. Lábtartóként , vagy pótülésként használhatunk, kocka alakú puffot.

A szórakoztató elektronikai termékek, a lapos képernyős tévé legalább annyira a stílusos mint a bútorzat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a polcokra ne, vagy csak igen korlátozott számban kerüljenek ki a szívünknek kedves apróságok, dísztárgyak.

Forrás: www.mellesleg.hu


Back to content | Back to main menu