Interior Design - Lakberendezés, dizájn, bútorok, lakástextil, cool interior


Go to content

A feng shui jelentése - Bágua térképpel

Feng Shui

A Feng-Shui jelentése: „szél és víz”.

Ezek jelképezik a természet két áramló energiáját, melyek annak a Chi-nek az alkotóelemei, ami a mindent átható életenergia. A Chi-nek lehet jó és rossz hatása is, a lakás megfelelő alaprajzi és berendezési kialakításával jó irányba befolyásolható az áramlása. Ha ez az áramlás harmonikus és akadálytalan, az ott élőkre is pozitív hatást fejt ki. Ennek része a „bagua”, mely egy kilenc részre felosztott rács, melynek minden eleme az élet más-más területére van kihatással. Ez a rács a lakás alaprajzára helyezve megmutatja, az élet mely területén érvényesülnek pozitív vagy negatív hatások. Ennek rajzát a bejárat falára kell függeszteni, mely ideális esetben keleti irányba nyílik. Természetesen a „bagua” nem kőbevésett szigorú szabályok gyűjteménye, melyek alapján el kell rendezni a lakást, azonban rámutathat a problémás területekre. A „bagua” helyiségenként is alkalmazható külön-külön.
Szabad tér és rend, ezek a Feng-Shui alapvető szabályai. Kerülni kell az éleket, éles sarkok kialakítását, mert szervetlen formák, nem részei a természet organikusan szerveződő formavilágának. Ezek tompítására növények, falikelmék, dekorációs elemek is megfelelnek. A „bagua” elemei:


- Karrier: A jól áramló Chi segíti a karriert. A bejárat mint a jövés és a menés helye szabad pályát biztosít neki. Ajánlott színek: kék, ezüst, fehér és fekete.
- Párkapcsolat: Logikus módon a hálószoba a helye, de minden más helyiségben szintén megtalálható, mégpedig, jobbra hátul. Színek: sárga, barna, földszínek, piros.
- Család: Ebben a helyiségben kerül sor a rokonlátogatásra, és itt 'tanyázik' a család is. Színek: zöld, kék.
- Gazdagság: Ha ebben a zónában helyezkedik el a dolgozószoba, úgy az üzleti életben sikeresek lehetünk. Színek: zöld, kék.
- Tai-Chi: A középpontban minden energia egybeáramlik, éppen ezért szabad teret igényel ez az áramlás. Színek: sárga, narancssárga, barna, piros.
- Segítőkész barátok: Ez a terület a barátokkal, ismerősökkel és kollégákkal való kapcsolatot befolyásolja. Színek: fehér, ezüst, sárga, narancssárga, barna.
- Gyerekek: Ez a zóna a kreativitást és a jövőt szolgálja. Amennyiben még nincs gyereke, úgy ez a tér a jövőbeli tervek számára maradjon meg. Színek: sárga, fehér, barna, beige, ezüst.
- Tudás: A tudás zónájának legalkalmasabb a könyvtár, vagy az olvasósarok. Színek: sárga, barna, narancssárga és piros.
- Hírnév: A tűz működésbe lépteti a Chi-t. Ezért a lakásnak ezen pontja igen megfelelő egy kandalló számára.

Ha a lakás „L” alakú, úgy számolni kell azzal, hogy egy bagua zóna hiányozni fog. Ennek pótlására a szabadban elhelyezett dísznövény, lámpa, szökőkút is szóba jöhet. Vagy a meglévő helyiségek saját bagua zónájának megerősítésével pótoljuk a kieső részt.
A Feng-Shui-ban lehet hinni is meg nem is. Közös törekvés azonban az, hogy a lakásban jó közérzet és hangulat uralkodjon. Számos szabályra intuitíve is rá lehet jönni, ami alapján a több ezer éves tanítások egybecsengenek az elérni kívánt célokkal.


Nappali
Központi szerepe van a nappalinak a Feng-Shui-ban, lévén ez a család „szíve”, a tevékenységek központi tere. Itt kell a leginkább kerülni a negatív hatást keltő elemek elhelyezését (kaktuszok, szennyes ruhák, etc.). Elengedhetetlen hogy mindig rend és tisztaság uralkodjon a lakás energiaközpontjában.
Ez a helyiség a kényelmet, pihenést és szórakozást is biztosítja, érdemes ennek megfelelő elemekkel gazdagítani, érdemes képeket, festményeket, családi fotókat elhelyezni. Az ülőgarnitúra, a munkát és a tanulást segítő berendezési tárgyak elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy az ajtó ne a hátunk mögött helyezkedjen el.
Konyha
A konyha ideális kialakítás esetén tágas és világos, kellő életteret biztosítva a főzéssel kapcsolatos tevékenységeknek.
A tűzhely ne kerüljön a sarokba, ne tegyék nehezen elérhetővé a konyha bútorai. Ez esetben a Chi akadálytalanul fejtheti ki áldásos hatását az ételekre is.
A tisztaság mind energetikai, mind esztétikai és higiéniai szempontból kiemelten fontos ebben a helyiségben. Javasolt a tűzhely elhelyezésénél kerülni azt, hogy háttal álljunk főzés közben az ajtónak. Ha ez nem kivitelezhető, akkor egy tükör elhelyezésével javíthatunk az összhatáson. Ha a „bagua”-nak is meg akarunk felelni, a gazdagság vagy az egészség zónájába helyezzük el a tűzhelyet.
A mai modern lakásoknál jellemző a kis konyha kialakítsa, hiszen a felgyorsult életvitel mellett sokkal kevesebb időt töltenek itt az emberek. Ilyenkor a konyha bútorai és gépei az egyik oldalon vannak elhelyezve. Ez két ember esetén máris kényelmetlen megoldás, ha nincs lehetőség a változtatásra, egy kristálygömb az ajtó felett helyrebillentheti a Chi áramlását.
Sok esetben az ebédlőasztal is a konyhában kap helyet, csökkentve a konyha méretét, kedvező ez esetben a szimmetrikus, össze- vagy felhajtható asztal.
Hálószoba
Ebben a helyiségben is igen fontos a rend és a harmónia, hiszen itt pihen és töltődik fel az ember. Ezért érdemes a térrendezési alapelveknek megfelelni a berendezéskor, az ajtó, ablak, ágy, textíliák színei is fontos szerephez jutnak. Legjobb ha a hálószobát a sikereink irányába helyezzük el.
Az ágy kiválasztásánál a stabilitás, tömörség biztonságérzetet ad, elhelyezése során ne kerüljön az ablak alá és ne legyen szemben az ajtóval sem.
Míg máshol ajánlott, a hálószobában nem javalott tükröket elhelyezni, mert a túl sok jang is zavarhatja a pihenést.
Fürdőszoba
A víz domináns jelenléte jó és rossz irányba is befolyásolhatja a végső eredményt. Jelképe lehet a helyes keringésnek, de az elfolyókon keresztül a pazarlásnak is.
A lakáson belül ne a nekünk kiemelten fontos területeken helyezkedjen el. Ne legyen a bejárati ajtóval szemben, és ne nyíljon a konyhából, nappaliból, hálószobából vagy az étkezőből. A Feng-Shui alapján nem ajánlott a toalett elhelyezése a fürdőszobában, ha azonban nincs lehetőség a leválasztására, a fedelét mindig tartsuk lecsukva. Lehetőleg az ajtótól legtávolabbi ponton helyezkedjen el, és ha a bejárattal szemben helyezkedik el, törjük meg egy szélcsengővel a köztük lévő teret.
Ha a fürdőszoba rossz területre esik, ne erősítsük tovább. Ha a szerelem területére esik, szívekkel, szimbólumokkal csak a negatív energiáknak adunk még egy lökést. Ez esetben a nappaliban vagy a hálóban erősítsük ezen terület hatásait.

Forrás: www.szb.hu

Feng shui térkép - Bágua térkép

Feng shui térkép - Bágua térkép

Back to content | Back to main menu